top of page

Free Style Chamber Orchestra

A  2004 - ben megalakult, idén fennállásának 15. jubileumát ünneplő Free Style Chamber Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első olyan állandó, professzionális kamarazenekara amelyik vonósokból, fafúvókból, tekerőből és jazz-combóból áll. 

 

A Free Style Chamber Orchestra állandó résztvevője a hazai és külföldi jazz fesztiváloknak, csak néhány példát említve: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Sziget Fesztivál, Kapolcs, Művészetek Palotája, MOL Jazz Fesztivál, Művészetek Völgye, Zempléni Művészeti Napok, Pozsonyi Jazz Fesztivál, Drezdai Jazz Fesztivál. 

  

A Nagy János “Yancha”, Erkel Ferenc – díjas zeneszerző vezetése alatt működő zenekar muzsikusai nemcsak professzionális jazz muzsikusok, hanem többen közülük jelentős hazai eMeRTon illetve Artisjus díjakkal elismert művészek is.

 

Számos hazai ismert, és elismert előadóval  –  például Malek Andrea, Harcsa Veronika, Micheller Myrtill, Borlai Gergő, Szokolay Dongó Balázs, Kubinyi Júlia, Szerényi Béla –  is koncerteznek az ország számos városában. 

 

Olyan neves hazai zeneszerzők is írtak műveket az együttes számára, mint Márta István, Szirtes Edina Mókus, László Attila, Wolf Péter, Malek Miklós, Zsoldos Béla.

A Free Style Chamber Orchestra tagsága a zenekar filozófiáját röviden így határozta meg: 

„Az együttes, ahová mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda talált haza.” 

Nagy János Yancha, a következőképpen vallott a különleges formációról: „Úgy gondolom, nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, rendhagyó produkcióról van szó. Nem tudom, hogy a FSCO-n kívül létezik-e még egy olyan kamarazenekar- itthon vagy külföldön -, amelyik hegedűkből, fafúvókból, jazz-combóból és tekerőlantból áll. Az összhangzás és az atmoszféra, ami így születik, semmihez sem fogható. 

A formációt 2004-ben alapítottam Pálhegyi Máté fuvolaművésszel, mely eddig nagy sikerrel játszott itthon és külföldön egyaránt. A zenekar nevében rejlő szabadság a színpadról is vissza-visszaköszön, a tagok közös célja a határok és klisék nélküli élvezetes, színvonalas zenélés, ötvözve a magyar népzene, az európai kortárs improvizatív zenekultúra és a szimfonikus megszólalás jegyeit. A Free Style Chamber Orchestra így sajátos hangvételben viszi tovább a Bartók-hagyományt, a kamaraszimfonikus hangzást improvizációkkal és magyar népzenei alapokkal kapcsolja össze.”

A Free Style Chamber Orchestra jelenlegi felállása:

 

Nagy János “Yancha”- zongora

Pozsár Eszter - fuvola

Zsemlye Sándor - szaxofon

Gordon Teodóra - klarinét

Blaskó Mihály- fagott

Csonka Gábor - hegedű

Frankie Lato - hegedű

Kézdy Luca - hegedű

Lantos Zoltán - hegedű

Haraszti Krisztina - brácsa

Pribay Valéria - cselló

Frey György - basszusgitár

Berdisz Tamás - dob

Joubert Flóra – ütőhangszerek

ifj. Szerényi Béla - tekerő

 

Az együttes hangmérnöke: Kraft Tamás

Nagy Janos 01.jpg

Nagy János "Yancha"

művészeti vezető, zongora

bottom of page